Watt (W) är måttenheten för elektrisk effekt. När strömmen går från uttaget, genom en ansluten sladd och så småningom når din brödrost eller spelkonsol, har den gett effekt. Kraften är resultatet av den tillgängliga spänningen i kombination med strömmen som överförs, och kallas watt.
Så här räknar du ut effekten:
Om du känner till strömmen (ampere) och spänningen (volt) kan du beräkna effekten (watt) genom att multiplicera dem med varandra. Till exempel: 16 ampere x 230 volt = 3 680 watt.
Volt (V) kallas ofta måttenheten för elektrisk spänning, men volt är faktiskt en måttenhet för potential till elektrisk spänning. När vi säger att de flesta eluttag i Sverige har en spänning på 230V, talar vi om hur mycket elektriskt spänningstryck som kan användas när något är anslutet. När vi säger att det finns 230V spänning i hemmet betyder det att vi har 230V tillgängligt spänningstryck för att leverera till ansluten elektrisk utrustning. Därför kan du ofta behöva ett drivdon till din lampa som kan omvandla spänningen för att matcha med armaturen.
Färgtemperaturer
Olika lampor ger olika färgtemperaturer. De mäts vanligast i Kelvin (K) och MacAdam skalorna. I Kelvin skalan blir ett lägre värde ett varmare ljus. 2700K–3000K är ett varmvitt ljus, nästan lite rött. Det kan hjälpa att visualisera en soluppgång, brukar passa väl i hemmet för att skapa en mysig stämning i ljuset. Vid ett neutralvitt ljus (4000K) kan man se färgerna av förmiddagen, solen lyser i en neutralvit färg, brukar passa väl på kontor och i skolan. När du har en färgtemperatur som är över 4000K brukar man kalla det kallvitt, som solen mitt på dagen. 5000-6500K är färgtemperaturer som är väldigt starka, lite blåa inslag av ljuset. Detta brukar användas i industrier, ishallar och vid fotostudior.
E14-lampan har en mindre sockel än dess storebror, E27-lampan. Numret 14 i E14 hänvisar till själva sockeln som är 14 millimeter bred. E i E14 hänvisar till fästanordningen på lampan, eller i andra ord, delen som man skruvar in i sin belysningsanordning.
E27 lampan är den allra vanligaste lampan vi har i våra hem idag. Ibland kallas den stor skruvsockel eller Edison-sockel. E i E27 hänvisar till fästanordningen på lampan, eller i andra ord, delen som man skruvar in i sin belysningsanordning.
En GU10-montering har två stift för att montera lampan. Denna typ av lampa används huvudsakligen för infällda spotlights och ytspotlights. Avståndet mellan tvåstiften är vanligen 10 mm, de sätts i de lediga hålen i lampan och vrids till något och klickas på plats. De är lämpliga för 230/240V.
G9-lampor har 2 långa stift som monteras i en lampa. Dessa typer av lampor används vanligtvis i mindre lampor som vägg- eller taklampor som har små anslutningspunkter. Avståndet mellan de två stiften är 9 mm, och glödlamporna sätts på plats utan att skruvas eller klickas i.
En G4-lampa liknar GU5. 3, eftersom den också har två stift som är tunna och små för att ansluta i lampan, men skillnaden är att de vanligtvis används för dekorativ och atmosfärisk belysning. G4-lampor är 12V-anslutningar och kräver en transformator.